poniedziałek, 11 września 2017

Ryż z mięsem mielonym, marchewką i pomidorami



SKŁADNIKI (4porcje):
- 500g mięsa mielonego (ja użyłam z indyka)
- 2 woreczki ryżu brązowego (zamiennie dowolna kasza)
- 3 marchewki
- 3 średnie pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- oliwa do smażenia
- garść świeżego lubczyku (lub łyżeczka suszonego)
- 2x szczypta kurkumy
- 2x szczypta chilli
- 2x łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz i sól


PRZYGOTOWANIE: 

1. Ugotować ryż (15min. krócej niż wskazany czas na opakowaniu).
    Cebulę pokroić w kosteczkę , czosnek drobno lub wycisnąć przez praskę.
    Na głębokiej patelni podgrzać oliwę.
    Na rozgrzany olej wrzucić cebulę. Po chwili dodać czosnek.
    Chwilę podsmażać całość mieszając.



2. Do cebulki dodać mięso mielone. Dodać kurkumę, chilli i paprykę.
    Posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć rozdrabniając mięso , aż do zrumienienia.


3. Marchewkę pokroić w kosteczkę.
   Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
   Dodać do mięsa.
   Całość wymieszać.







4. Patelnię przykryć pokrywką i dusić całość ok. 20min




5. Do całości dodać ryż.
    Ponownie dodać przyprawy. Jeżeli nie lubimy ostrości , pominąć chilli.
    Całość wymieszać.





6. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze ok. 15min.


7. Dodać pietruszkę i lubczyk. Dodać sól i pieprz do smaku.
    Całość wymieszać.







                       SMACZNEGO ! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz