czwartek, 14 września 2017

Udka z rozmarynem marynowane w glazurze z miodem



SKŁADNIKI (4porcje):
- 8 pałek z kurczaka
- 2 cytryny
- kilka gałązek rozmarynu
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz



PRZYGOTOWANIE:

1. Pałki z kurczaka umyć,osuszyć,  następnie natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.





2. Sos sojowy połączyć z miodem, sokiem z jednej cytryny i oliwą.
    W marynacie namoczyć pałki i odstawić na min. godzinę do lodówki.





3. Po tym czasie włożyć pałki do naczynia żaroodpornego,  skrapiając resztą marynaty i
    obkładając kawałkami cytryny i rozmarynu.






4. Włożyć do rozgrzanego do 180' piekarnika.
    Zapiekać pod przykryciem 20min , po tym czasie odkryć pokrywę i zapiekać
    jeszcze 30min.
    Podawać z plastrami świeżej cytryny i gałązkami rozmarynu.

                                  SMACZNEGO! :)








1 komentarz: