sobota, 23 września 2017

Szybkie spaghetti



SKŁADNIKI (3 porcje):
- 500g mięsa mielonego
- 400g przecieru pomidorowego (domowej roboty lub kupnego)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- natka pietruszki
- świeża bazylia
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
- tarty parmezan ok.50g




PRZYGOTOWANIE:

1. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
    Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażać. Uważać, by nie przypalić czosnku.




2. Dodać mięso i smażyć, aż do zmiany koloru.







3. Dodać sól i pieprz, wymieszać.
    Wlać przecier pomidorowy i dodać startą marchewkę. Doprawić oregano.






4. Wymieszać i dusić pod przykryciem ok.15min





5. Dodać kilka listków świeżej bazylii, natkę pietruszki, tarty parmezan.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać.
  






Nadmiar tłuszczu można "odsączyć" papierowym ręcznikiem kuchennym.



Podawać z makaronem.
                 
                                  SMACZNEGO ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz