SKŁADNIKI (4-6porcji):
-3/4 szklanki surowej kaszy pęczak
-500g mięsa mielonego (z indyka, wołowiny etc.)
-2 średnie cebule
- 400g fasolki szparagowej
-2 małe cukinie
-500ml bulionu
-8 łyżek sosu sojowego
-oliwa extra vergine
-łyżka oregano
-pęczek szczypiorku
-pęczek pietruszki
-sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Do garnka (lub na dużą patelnię) wsypać kaszę i podsmażać chwilę z oliwą.
2. Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać do kaszy i zeszklić mieszając od czasu do czasu przez ok. 5min. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę oliwy.
W międzyczasie dodać łyżkę oregano, wymieszać.
3. Dodać mięso mielone i sos sojowy.
4. Podsmażać mieszając od czasu do czasu ,aż mięso zmieni kolor.
Wlać bulion, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zagotować.
5. Przykryć pokrywą i gotować pod przykryciem ok.10min.
6. Fasolkę przyciąć na końcach i pokroić na kawałki.
Dodać do dania i gotować dalej pod przykryciem ok.15min.
(w przypadku fasolki mrożonej dodajemy ją później, wraz z cukinią ,a samą kaszę gotujemy
jeszcze pod przykryciem ok.10min).
7. Cukinię kroimy w kosteczkę i dodajemy do dania .
8. Gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw, sporadycznie mieszając.
9. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Gotujemy jeszcze 2min mieszając całość.
10. Dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku.
SMACZNEGO ! :)
wygląda bardzo apetycznie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń