czwartek, 7 września 2017

Kaszotto z mięsem mielonym, cukinią i fasolką



SKŁADNIKI (4-6porcji):
-3/4 szklanki surowej kaszy pęczak
-500g mięsa mielonego (z indyka, wołowiny etc.)
-2 średnie cebule
- 400g fasolki szparagowej
-2 małe cukinie
-500ml bulionu
-8 łyżek sosu sojowego
-oliwa extra vergine
-łyżka oregano
-pęczek szczypiorku
-pęczek  pietruszki
-sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE: 

1. Do garnka (lub na dużą patelnię) wsypać kaszę i podsmażać chwilę z oliwą.


2. Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać do kaszy i zeszklić mieszając od czasu do czasu przez                ok. 5min. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę oliwy.
    W międzyczasie dodać łyżkę oregano, wymieszać.



3. Dodać mięso mielone i sos sojowy.


4. Podsmażać mieszając od czasu do czasu ,aż mięso zmieni kolor.
    Wlać bulion, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zagotować.


5. Przykryć pokrywą i gotować pod przykryciem ok.10min.


6. Fasolkę przyciąć na końcach i pokroić na kawałki.
    Dodać do dania i gotować dalej pod przykryciem ok.15min.
    (w przypadku fasolki mrożonej dodajemy ją później, wraz z cukinią ,a samą kaszę  gotujemy
    jeszcze pod przykryciem ok.10min).

7. Cukinię kroimy w kosteczkę i dodajemy do dania .


8. Gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw, sporadycznie mieszając.

9. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Gotujemy jeszcze 2min mieszając całość.


10. Dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku.

                                             SMACZNEGO  ! :)









1 komentarz: