SKŁADNIKI (2porcje):
- 3 pomidory
- łyżka masła i odrobina oliwy (do smażenia)
- ząbek czosnku
- 4 jajka
- suszone oregano (1 łyżeczka)
- świeża bazylia (zamiennie suszona)
- ser z niebieską pleśnią (opcjonalnie mozzarella) ok. 40g
- sól i pieprz
- rukola (kilka listków)
1. Najpierw przygotować pomidory : sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
Odsączyć nadmiar soku.
2. Na patelnię włożyć masło z odrobiną oliwy i posiekany czosnek. Minutę podsmażać.
3. Pomidory włożyć na patelnię, doprawić solą i pieprzem. Dodać oregano.
Wymieszać , po czym intensywnie smażyć na dużym ogniu ok.5-6min (nie mieszając już by nie zmienić struktury pomidorów).
4. Do pomidorów wbić jajka, doprawić solą i pieprzem.
Przykryć i gotować do ścięcia białek (ok. 3 minuty).
5. Tuż przed końcem dodać plastry gorgonzoli lub opcjonalnie mozzarelli i jeszcze minutkę
trzymać "na ogniu".
6. Posypać bazylią i ozdobić rukolą.
SMACZNEGO ! :)
Przepysznie wyszło :) Zrobiłam dzisiaj na kolację. U mnie wersja bez sera. Polecam :)
OdpowiedzUsuń