piątek, 8 września 2017

Szakszuka. Jajka w pomidorach, z ziołami i gorgonzolą.



SKŁADNIKI (2porcje):
- 3 pomidory
- łyżka masła i odrobina oliwy (do smażenia)
- ząbek czosnku
- 4 jajka
- suszone oregano (1 łyżeczka)
- świeża bazylia (zamiennie suszona)
- ser z niebieską pleśnią (opcjonalnie mozzarella) ok. 40g
- sól i pieprz
- rukola (kilka listków)


PRZYGOTOWANIE:

1. Najpierw przygotować pomidory : sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
    Odsączyć nadmiar soku.

2. Na patelnię włożyć masło z odrobiną oliwy i posiekany czosnek. Minutę podsmażać.


   3. Pomidory włożyć na patelnię, doprawić solą i pieprzem. Dodać oregano.
       Wymieszać , po czym intensywnie smażyć na dużym ogniu ok.5-6min  (nie mieszając już by nie  zmienić struktury pomidorów).


4. Do pomidorów wbić jajka, doprawić solą i pieprzem.
   Przykryć i gotować do ścięcia białek (ok. 3 minuty).




5. Tuż przed końcem dodać plastry gorgonzoli lub opcjonalnie mozzarelli i jeszcze minutkę
    trzymać "na ogniu".

6. Posypać bazylią i ozdobić rukolą.
   
                                          SMACZNEGO ! :)




1 komentarz:

  1. Przepysznie wyszło :) Zrobiłam dzisiaj na kolację. U mnie wersja bez sera. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń