SKŁADNIKI (4porcje):
- gotowe placki tortilla 4szt.
- mała główka sałaty lodowej
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 małe pomidory
- 1 mała cebula biała
- 1 cebula czerwona
- podwójny filet z kurczaka (ok.500g)
- 1 jajko
- ok.2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 większe ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- papryka słodka
- papryka ostra
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE:
1. Najpierw przygotować warzywa. Umyć i pokroić. Sałatę poszatkować,
pomidora,ogórka i czerwoną cebulę pokroić w pół plastry. Białą cebulę w drobną kostkę.
Odstawić na bok.
2. Przygotować sos czosnkowy.
Wymieszać: majonez, jogurt, posiekany(zmiażdżony) czosnek, sok z cytryny.
Posolić i popieprzyć do smaku.
3. Gotowy sos odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.
4. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski.
W misce wymieszać dokładnie z płaską łyżeczką soli, płaską łyżeczką słodkiej papryki
i łyżeczką ostrej.
5. W osobnej misce przygotować ciasto naleśnikowe.
Wbić jajko, dodać pół szklanki mąki , mleko, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej.
Całość zmiksować do jednolitej masy.
6. Do miski z mięsem wlać ciasto i wymieszać dokładnie łyżką.
7. Do pojemnika z pokrywką (aby potrząsając nim mąka pokryła naturalnie mięso)
przesiać ok.1,5 szklanki mąki.
8. Włożyć kilka paseczków kurczaka w cieście. Zamknąć pojemnik i potrząsać nim,aby
mąka pokryła mięso.
9. Za pomocą szczypców wyciągnąć mięso i odłożyć na deskę
10. W głębokiej patelni dobrze rozgrzać sporą ilość oleju.
Wkładać po kilka pasków i obsmażać z obu stron na złoty kolor.
Usmażonego kurczaka odkładać na talerz i po chwili odsączać za pomocą papieru
ręcznikowego nadmiar tłuszczu.
11. Placki tortilli przygotować wg. instrukcji na opakowaniu.
12. Nasmarować wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym i położyć kawałki kurczaka.
13. Nałożyć kawałki warzyw.
14. Dodać jeszcze kurczaka i ponownie sos czosnkowy.
15. Całość zawinąć zaczynając od dołu i kolejno boki.
SMACZNEGO ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz