sobota, 23 września 2017
Kaszotto z kurkami i pomidorami
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 200g kurek
- 1/4 szklanki kaszy pęczak
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 i 1/4 szklanki bulionu
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Na rozgrzanej oliwie podgrzać suchą kaszę pęczak.
2. Po chwili wlać bulion, przykryć i zagotować.
Gotować ok. 15min pod przykryciem.
3. Następnie zdjąć pokrywę i wygotować resztę bulionu jeśli pozostał.
4. Dodać tymianek, pół łyżki masła i pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Zeszklić ją cały czas mieszając.
Dodać opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki kurki.
5. Smażyć przez ok. 5 min cały czas mieszając.
Doprawić pieprzem i solą.
Dodać sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory.
6. Gotować całość ok. 5min od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dodać resztę masła, wymieszać i posypać startym parmezanem.
SMACZNEGO ! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz