sobota, 23 września 2017

Kaszotto z kurkami i pomidorami






SKŁADNIKI (2 porcje):
- 200g kurek
- 1/4 szklanki kaszy pęczak
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 i 1/4 szklanki bulionu
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku




PRZYGOTOWANIE:

1. Na rozgrzanej oliwie podgrzać suchą kaszę pęczak.


2.  Po chwili wlać bulion, przykryć i zagotować.
    Gotować ok. 15min pod przykryciem.



3. Następnie zdjąć pokrywę i wygotować resztę bulionu jeśli pozostał.





4. Dodać tymianek, pół łyżki masła i pokrojoną w kosteczkę cebulę.
    Zeszklić ją cały czas mieszając.
   Dodać opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki kurki.
  


5. Smażyć przez ok. 5 min cały czas mieszając.
   Doprawić pieprzem i solą.
   Dodać sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory.



6. Gotować całość ok. 5min od czasu do czasu mieszając.
    Na koniec dodać resztę masła, wymieszać i posypać startym parmezanem.





                                 SMACZNEGO ! :) 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz