SKŁADNIKI (4porcje):
- 250g soczewicy czerwonej
- 250g makaronu typu łazanki
- 1 średnia cukinia
- 2 duże cebule
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka suszonego czosnku
- łyżka masła
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Soczewicę ugotować i odcedzić.
Makaron ugotować al dente i odcedzić.
Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Delikatnie przyrumienić.
3. Dodać startą cukinię i dusić na małym ogniu ok. 10min.
5. Patelnię zdjąć z palnika. Dodać soczewicę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
6. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami. Najpierw soczewicę z cukinią, a następnie
makaron. Czynność powtórzyć.
7. Na osobnej patelni rozgrzać oliwę dodając masło.
Zrobić zasmażkę z bułką tartą. Po zdjęciu z palnika dodać paprykę, czosnek, sól i pieprz.
Potrawę polać zasmażką.
8. Całość nie wymaga zapiekania.
SMACZNEGO ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz