niedziela, 24 września 2017

Łazanki z soczewicą


SKŁADNIKI (4porcje):
- 250g soczewicy czerwonej
- 250g makaronu typu łazanki
- 1 średnia cukinia
- 2 duże cebule
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka suszonego czosnku
- łyżka masła
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz


PRZYGOTOWANIE:

1. Soczewicę ugotować i odcedzić.
    Makaron ugotować al dente i odcedzić.
    Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę pokroić w kostkę.

2. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Delikatnie przyrumienić.






3. Dodać startą cukinię i dusić na małym ogniu ok. 10min.










5. Patelnię zdjąć z palnika. Dodać soczewicę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.



6. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami. Najpierw soczewicę z cukinią, a następnie
    makaron. Czynność powtórzyć.








7. Na osobnej patelni rozgrzać oliwę dodając masło.
   Zrobić zasmażkę z bułką tartą. Po zdjęciu z palnika dodać paprykę, czosnek, sól i pieprz.
   Potrawę polać zasmażką.

8. Całość nie wymaga zapiekania.





                       SMACZNEGO ! :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz