środa, 6 września 2017
Krem porowo - ziemniaczany
SKŁADNIKI (4porcje):
-50g masła
-1 cebula
-3 pory
-400g ziemniaków
-800ml bulionu
-łyżka oliwy extra vergine
-pieprz
-sól
-szczypta gałki muszkatołowej
-szczypta kurkumy
- pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Pory oczyścić, pozostawić jasnozieloną i białą część. Pokroić na plasterki.
2. W dużym garnku roztopić masło z odrobiną oliwy.
Dodać cebulę,ziemniaki i pory.
Podgrzewać , od czasu do czasu mieszając ok.5-6min.
3.Wlać bulion i zagotować.
4.Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw ok.15min
5.Zupę posolić i doprawić przyprawami.
6.Zmiksować zupę na gładki krem.
7.Podawać z grzankami,śmietaną i szczypiorkiem.
SMACZNEGO ! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super, warto spróbować ��
OdpowiedzUsuń